Mer om Saga

SVCh Miss Mallorys Sweet Surprise

"Saga"

Reg.nr: S13300/2003


2002-12-17 - 2008-05-11 (Saga fick somna in, bara 5,5 år gammal, p g a akut njursvikt).

Lite mer om söta-snabba-sluga Saga... är väldigt morgontrött och kan ligga och dra sig länge och väl. Gäspar sedan stort och äter eventuellt frukost, fast hon helst vill tillbaka till den varma sängen. Hon är extremt gosig och kelsjuk och kräver att få ligga mjukt och varmt, allra helst på någon – människa eller hund spelar inte så stor roll. Hon är mycket lekfull och älskar sina mjukisdjur, pipleksaker och bollar och blir extra lycklig om någon vill leka dragkamp!


Saga är inte helt förtjust i gapiga småhundar och skulle nog gärna ta anställning som kvarterets ordningspolis om hon fick. Dock är hon lätt att styra och påverka, säger matte nej så finner hon sig väl i det. Smällare och fyrverkerier är inte populärt, dock har hon inga problem med skott eller andra oväntade höga ljud (t ex skrammel).


Slug är hon också, lilla Saga. Om någon ( t ex en jaktprovsdomare) kritiserar henne avbryter hon omedelbart ev annan aktivitet, sätter sig framför mig och stirrar på mig med sina runda, mörka ögon och försöker med kraft förmedla; "Lyssna inte på dem Matte, de vet inte vad de pratar om!" Hon har gett mig anledning till en hel del goda skratt under åren!


Som jakthund är Saga snabb, smidig och oerhört stabil i passivitet, jag litar helt och fullt på att hon är vid min sida. Något enstaka ljud kan ibland komma precis i början på en jaktdag. Hon är en fantastisk markör och begåvad nog för att t ex själv vända tillbaka om hon ser att en annan hund är snabbare framme vid en apport än vad hon kommer att vara. Hon är också duktig på att finna och stöta upp t ex fasaner under drev, men skulle aldrig tänka sig att förfölja en uppstött fasan. Hon är helt ointresserad av klövdjur och hare/kanin – om hårbollen inte är påskjuten förstås!


Jag skulle dock önska att hon hade lite mer jaktlust/jaktkamplust, då hon ibland ger upp för snabbt, t ex på eftersök, eller efter en skammad and i vatten. Jag skulle t ex inte våga lita på att det var helt tomt efter att Saga sökt igenom ett större område eller en riktigt tät vass. Ibland får hon egna idéer - hon bestämmer sig helt enkel för att t ex; bli rädd för en gren i vattnet/inte vilja lyssna/inte vilja gå på ett visst ställe, o s v. Samarbetsviljan är med andra ord varierande... Mycket tröttsamt för mig som förare att klura ut lösningar på, och oerhört frustrerande på prov, då jag aldrig riktigt vet vad hon tänker hitta på - ibland går hon superbra och ibland havererar det fullständigt. 


Även om hon har gett mig ett och annat grått hår tycker jag att hon är en mycket rolig hund att arbeta med och framför allt en underbar jaktkamrat!

Mästerskap:


Lag-SM för Retriever 2005, SSRK Småland, Trollebo:


Vinnare: Lag ”Swedteam Väst” från SSRK Västra

Lagledare: Kurt Johansson, Domare: Gunnar Petersson

 

Ökl Miss Mallorys Sweet Surprise, flat, Anna-Lena Wendt

Ökl Hawsthorn Chalip, flat, Inger Karlsson

Ekl S(j)CH Duvkullans Oberon, gold, B-G Landin

Ekl Fräck av Sunnanvind, lab, Yvonne Lindqvist

Ekl Ambrosdalens Aila, lab, Ralf Zackrisson

Flatmästerskap 2004 FRK/Bergslagen, 040807-08, Västerås.


Resultat: 1:a placerad ukl (drygt 60 ekipage) med 96 av 100 poäng!


VP Bästa samarbetsvilja ukl, Hp Bästa markeringsarbete ukl.


Saga gjorde ett mycket bra arbete i den nästan 30-gradiga värmen och vi stod till sist som vinnare i den rekordstora unghundsklassen! Underbart!